Entegre Zararlı Yönetimi (Integrated Pest Management) zararlılarla mücadelede, tüm mücadele yöntemlerinin bir arada kullanılarak yapılan mücadele şeklidir. Öncelikle amaç, kimyasal olmayan yöntemleri tercih ederek, haşere ve kemirgenlerle mücadele etmektir.
Entegre Zararlı Yönetimi (Integrated Pest Management) zararlılarla mücadelede, tüm mücadele yöntemlerinin bir arada kullanılarak yapılan mücadele şeklidir. Zararlılar ile mücadelede, zararlıyı iyi tanımak, biyolojik dönemleri ve alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olmak, zarar oluşmadan alacağımız basit tedbirler ile çok daha kolay, çok daha ekonomik ve çevreye daha az zarar verilerek yapılabilmektedir.
Entegre Zararlı Yönetiminde, biyosidal uygulama ve pestisitlerin kullanımı en son tercih edilir. Öncelikle amaç, kimyasal olmayan yöntemleri tercih ederek, haşere ve kemirgenlerle mücadele etmektir.
Zararlı ve oluşturacağı riskin belirlenmesi için gözlemleme ve inceleme, zararlı veya riskin oluşmasındaki sebeplerin tespit edilmesi, uygun mücadele yöntemlerinin ve diğer tedbirlerin doğru bir takvim ile uygulanması.
Haşere oluşumunu etkileyecek unsurların belirlenmesi ve bunların ortadan kaldırılması, ancak doğru raporlama ile sağlanabilir. Anlaşılabilir raporlama ve uygulanabilir çözümler sunabilmek titiz bir çalışma gerektirir.
Dokümantasyon ve kayıt altına almak ulusal ve uluslararası kalite standartlarına faaliyet gösteren işletmelerde oldukça önemlidir.
Pestisit kullanımının sınırlandırılması, kimyasal olmayan mücadele yöntemlerinin ön plana çıkmasına neden olmuştur.
Kültürel Mücadele:
Mücadelenin ekonomik olmasını sağlamak ve alınacak basit önlemler ile zararlıların yuvalanmasını, üremesini, beslenmesini veya korunmak istenen alana geçişlerini engellemek amacıyla alınan tedbirlerdir. Hijyen, Yalıtım, Depolama, Aydınlatma, Sanitasyon şartlarını iyileştirmek veya değiştirmek, Entegre Zararlı Yönetiminde başlıca kültürel mücadele yöntemleridir.
Fiziksel-Mekanik Mücadele:
Zararlıların tuzaklar kullanılarak toplanması işlemidir. Bu tuzaklar zararlıların davranışlarının bozulması içindir. Mücadele doğrudan zararlı popülasyonuna yapıldığı için koruyucu ve kontrol altına alıcı bir yöntemdir.
Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele:
Zararlılarla mücadelede doğal düşmanların kullanılması temeline dayanır. Çevreye daha az zararlı uzun süreli bir kontrol sağlar. Biyolojik ve Biyoteknik mücadelede başarılı olabilmenin yolu zararlıyı doğru tanımlamak ve doğru mücadele takvimini uygulamaktır.
Kimyasal Mücadele:
Biyosidal ürünlerin uygulanmasındaki kolaylık ve kısa sürede gözle görülebilir derecede yüksek etkinlik göstermesi, maalesef kimyasal mücadele zararlılara karşı çözüm olarak görülen en etkili silah haline getirilmiştir. Biyosidal ürünlerin bilinçsiz ve yoğun şekilde kullanımı, çevrenin ve özellikle insanın geleceğini tehlikeye sokan sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Entegre Zararlı Yönetiminde, kimyasal mücadele en son seçenek olarak düşünülmektedir. İlaçlama tercih edildiğinde, biyosidal ürün seçimi oldukça önemlidir. Kullanılan biyosidal ürün toksisitesi düşük olmalı, hedef dışı organizma ve çevreye daha az zarar verenler tercih edilmelidir.
Bilinçsizce yapılan yanlış uygulamalar zararlılarda direnç oluşturur.
İletişim bilgilrinizi bırakın, en kısa sürede sizi arayalım.